wiebenik

dierfysiotherapie in Holten

Ellen Door Menalda van Schouwenburg, paardenosteopaat en dierfysiotherapeut

Wie ben ik

Even voorstellen: Ellen-Door Menalda van Schouwenburg

In 1987 ben ik afgestudeerd  als fysiotherapeut aan de Twentse Academie voor Fysiotherapie in Enschede. Van 1987 tot 2013 ben ik werkzaam geweest  in de  Praktijk voor Fysiotherapie Koninginneweg  te Rijssen als fysiotherapeut gespecialiseerd in het bekken. Mijn paard Ferrari is in 1995 de aanleiding geweest om Dierfysiotherapie te gaan studeren. Vanaf 2013 ben ik als zelfstandig fysiotherapeut werkzaam in mij eigen praktijk te Holten. Ik behandel nog 1 dag mensen en de andere dagen behandel ik paarden.

Lees hieronder verder.

Ferrari


ferrari1Mijn eigen paard Ferrari kwam in februari 1995 in Utrecht te staan waar hij geopereerd moest worden aan een hoornzuil. Na 3 weken zou ik hem met een aangepast beslag weer kunnen rijden maar helaas pakte het anders uit.

Na drie weken lag hij weer op de operatietafel omdat het niet goed met hem ging. Uiteindelijk heb ik hem na drie maanden weer meegenomen, stokkreupel: oorzaak onbekend. Ferrari heeft een jaar in de wei gestaan waar ik hem moest voeren, daar waar hij lag of stond. Lopen kon hij bijna niet.

Ferrari

Na dat jaar leek hij toch weer wat beter te kunnen lopen. Met mijn kennis uit de humane (mensen) fysiotherapie, heb ik hem gerevalideerd vergelijkend met een patiënt die ik in behandeling had. De prognose was 1 keer in de week een buitenritje op een onregelmatig lopend paard. Maar na 2 jaar reden wij Z dressuur!

De uiteindelijke diagnose wil ik jullie niet onthouden. De eerste hoornzuil had een stuk van zijn hoefbeen weggedrukt. Deze is operatief verwijderd. Helaas vormde zich kort hierna opnieuw een hoornzuil bij Ferarri. Van het hoefkatrolmechanisme was op de foto niets meer terug te vinden . Medisch was het eigenlijk niet mogelijk dat hij überhaupt weer zou functioneren en zeker niet op Z niveau.

FerrariVoor mij is hij de aanleiding geweest om de 2 jarige vervolgopleiding dierfysiotherapie te doen..In 1997 ben ik hiervoor geslaagd.

Mijn humane baan kreeg eerst voorrang. En naast de bekkenfysiotherapie heb ik ook nog 3 jaar acupunctuur gestudeerd bij de NAAS waar ik in 2005 ben afgestudeerd. Inmiddels werd mijn praktijk voor de dieren zo druk dat ik besloten heb om humaan af te bouwen om me meer op de dieren te kunnen richten.

ferrari4.jpgIn 2007 ben ik begonnen aan de 2 jarige opleiding osteopathie voor paarden bij het Vluggen Instituut. Dit is een internationale opleiding. In december 2008 heb ik met succes de opleiding afgerond en mag ik de titel E.D.O. dragen. Om zo holistisch en volledig mogelijk naar mens en dier te kunnen kijken ben ik tot op de dag van vandaag bezig met het volgen van opleidingen en nascholingen een leven lang leren. Zo blijf ik op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen mijn beroep als fysiotherapeut, dierenfysiotherapeut en osteopaat E.D.O.