ruiter paard

ruiter paard2

Ruiter en paard in balans is harmonie!

Wanneer we een combinatie van ruiter en paard aanschouwen, dan valt op de vrijheid en trots in de beweging van het paard, waarbij de ruiter respectvol aanwezig is
(Juan Diego Garcia Trevijjan, beoefenaar van de klassieke rijkunst)

Na uitgebreid over het paard gesproken te hebben, kunnen we er niet omheen bij ons zelf te rade te gaan, hoe het gesteld is met onze eigen stabiliteit. Want stabiliteit hebben we nodig voor een onafhankelijke zit. Alleen dan krijgen we een harmonisch beeld. 

De invloed van de ruiter op de bewegingen van het paard is natuurlijk groot. Voor de ruiter zijn conditie, coördinatie, balans, lenigheid en concentratie dan ook erg belangrijk.

ruiter paard blans

In de humane fysiotherapie (mensen) is mijn specialisatie: bekkenproblematiek. Hierdoor zie ik veel overeenkomsten tussen mensen met lage rugproblemen en ruiters die met hun paard tobben. Beide hebben een gemeenschappelijke factor: het niet kunnen stabiliseren van de lage rug en/of het bekken.

Vanuit de fysiotherapie is er een biofeedback-meetsysteem ontwikkeld, waardoor de stabiliteit van een persoon inzichtelijk te maken is. Meten is weten en daardoor te evalueren. Zo is het mogelijk uw progressie  op het gebied van stabiliteit te volgen. Dit systeem heet Flexchairmovement®. Via deze link kunt u hier meer over lezen.  

Het is het mogelijk uw stabiliteit te laten meten en u te laten adviseren over een oefenprogramma,  zodat u als ruiter uw paard zo optimaal mogelijk kunt begeleiden.